Search

Program obilježavanja Dana kulture 2019
Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

vijesti

Danas je načelnika opštine Bosanski Petrovac posjetila Finkinja Mia Madsen, programski službenik IFAD-a. Cilj posjete je procjena rezultata RBDP projekta (Projekt razvoja ruralnog poslovanja). Pored nje su sastanku prisustvovali direktor projekta za BiH, dr. Halil Omanović, te koordinator projekta za USK, dr. Smail Toromanović i savjetnik federalnog ministra poljoprivrede gospodin Ervin Bibanović.

Ocjenjeno je da je IFAD kroz svoje djelovanje u protekle tri godine uradio dobar posao za lokalnu zajednicu. Od infrastrukture sufinansirana je izgradnja prva faza vodovoda Bahići-Reveniku visini 150.667 KM. Sufinansirane su sa po 50.000 KM nabavke mehanizacije za ZZ „Žuti Klas“, te vakuum destilerije za „B-Oils“ .

Certificirana je organska proizvodnja PD „Bio-Bašta Stupar“, te sufinansirano zapošljavanje žena i mladih u privrednim subjektima u ukupnom iznosu od 54000 KM (Pirnar 45000 KM, PO BARA , PO NEDA, PO Latinović, i Auto škola „Mina“ sa po 1500 KM, te PD „Bio-bašta Stupar sa 3000 KM). Nakon toga potpisana je klasterska platforma , te formirane tri sekcije klastera i to: povrtlarstva, voćarstva i šumskih plodova, čiji je predsjednik Mirjana Brajdić, naša Petrovčanka.

Načelnik opštine je izrazio zahvalnost predstavnicima IFAD-a na svemu što su do sada uradili , ali i iznio utisak da nismo valorizovali komparativne prednosti i nismo organizovali poljoprivrednu proizvodnju koja bi bila ekonomski održiva i društveno korisna. „ To nam je zajednički izazov u narednom periodu“, rekao je načelnik i spomenuo bijeli luk,mrkvu i rotkvu, kao kulture koja bi mogle biti interesantne proizvođačima .

Drugi dan manifestacije Dani kulture 2019 posvećen je prije svega najmlađim. Zabavu za djecu priredio je mađioničar Fazonko,uz pomoć maskota duška dugouška i patrolnih šapa.Najmlađi su mogi uživati u balonima koji su samo za njih bili napravljeni. Djeca nisu krila oduševljenje sa zabavom koja je trajala nešto više od dva sata.Da sve bude po njihovoj volji ,i da se osjećaju ugodno i lijepo pobrinuo se organizacioni tim,te im priredio slatkiše,grickalice,sokove,balone,pištaljke,i krede kako bi svojim malenim rukicama ostavili trag na asvaltu. Uz pjesmu,muziku i ples dječica su ispratile maskote domu svom,uz poruku da im opet dođu u njihov Bosanski Petrovac.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica