Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

U Bosanskom Petrovcu je otkriven spomenik petrovačkim velikanima - Skenderu Kulenoviću, Jovanu Bjeliću, Ahmetu Hromadžiću i Mersadu Berberu. Na ovaj način, vlasti Bosanskog Petrovca su napokon odale simboličnu počast stvaraocima i umjetnicima čija djela poznaje cijeli svijet.

Bosanski Petrovac je odao počast svojim sugrađanima, velikim umjetnicima, piscima i slikarima koji su svojim stvaralaštvom izbrisali granice, a svjetsku kulturnu seharu uljepšali za sva vremena. Skender Kulenović, Jovan Bjelić, Ahmet Hromadžić, Mersad Berber od danas su na zajedničkom spomen-obilježju.

«Ovo je priča koja spaja. Bjelić, Hromadžić, Kulenović, Berber klasični su izdanci onoga što je Bosna i Hercegovina najbolje i najljepše iznjedrila», kazao je Josip Pejaković.

A umjetnici su znali da iza sebe pored djela moraju ostaviti i znanje, pa su tako Bjelićevi učenici nastavili njegov rad kroz slikarsku umjetničku grupu „Desetorica“. Kulenovićeva „Majka Knežopoljka“ ostala je u knjigama kao dokaz patnje i stradanja krajiškog naroda, a Hromadžićeve knjige za djecu su prevedene na mnoge svjetske jezike i postale obaveznom lektirom.

Novinar Vehid Gunić prisjetio se svog boravka u Americi - tamo, kaže, historičari tvrde za njegovog druga iz mladosti Mersada Berbera da je uz Kokoschku najveći slikar 20. vijeka.

Četiri velikana decenijama nakon smrti napokon su dobili pijedestal u vlastitom gradu. Oni nisu stvarali za jedne ili druge, stvarali su za sve, pa ih tako treba i pamtiti, kao Petrovčane koji svojim djelima pokazaše da smo svi građani svijeta.

federalna.ba

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica