Search

Program obilježavanja Dana Općine
Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

Jedinstveni općinski organ uprave

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
 
Bosanska 110,
77250, Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina
 

ID broj: 4263145770004

tel: 037/883-570 (centrala)
fax: 037/881-012
e-mail: opcinabp@bih.net.ba

U okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“, predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Denis Tabučić i Ivan Kvesić, 3. novembra su u prostorijama naše Opštine održali prezentaciju projekta, te dali korisne savjete i upute kako iskoristiti iskustva drugih u realizaciji projekta- uspostave adresnog registra.

Prezentaciji su, pored načelnika Hujića, prisustvovali i predstavnici Službi koje se bave prostornim uređenjem, imovinsko-pravnim poslovima i stambeno-komunalnom djelatnošću, Nataša Kecman i Omer Hodžić.

U toku su postupci za uspostavu adresnog registra u više od 20 opština u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. U prethodnom periodu predstavnici opštine su prisustvovali prezentacijama ovog projekta, gdje je naša Opština prepoznala važnost i potrebu da se uključi i uspostavi sopstvenu aplikaciju adresnog registra.

Cilj uspostave je da se uz tehničku podršku institucija i entiteskih geodetskih uprava stvore uslovi za razmjenu podataka, što će olakšati različite analize, procjene i strategije kad su u pitanju različiti sektori, a posebno ekonomski i socijalni.

Svi prisutni su se složili da je ovo veoma značajan projekat za našu Opštinu jer je razvoj operativnog adresnog sistema jedna od veoma važnih pretpostavki za uspostavu funkcionalnog i dobro organizovanog društva.

Policajci, vatrogasci i hitna pomoć obavljanje socijalnih usluga, brige o starima, ne mogu obavljati na efikasan način bez tačnog sistema adresnog registra. Mogućnost da se lako nađe tačna lokacija, posebno u ruralnim i siromašnim gradskim područjima, od ključnog je značaja u pružanju nediskriminirajućih usluga pomoći, omogućujući svim građanima jednak pristup vitalnim društvenim uslugama. Ovim bi se onemogućila manipulacija prijava na nepostojeće adrese, odnosno nepostojeće ulice i kućne brojeve.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica