Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Jedinstveni općinski organ uprave

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
 
Bosanska 110,
77250, Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina
 

ID broj: 4263145770004

tel: 037/883-570 (centrala)
fax: 037/881-012
e-mail: opcinabp@bih.net.ba

Piše: M. Ć./Klix.ba

 

U Bosanskom Petrovcu danas je održan sastanak nezavisnih načelnika bosanskohercegovačkih općina i lokalnih zajednica, a prvi put potpisan je dokument koji predstavlja platformu za njihovo buduće političko djelovanje.

 

Načelnici i gradonačelnici Zenice, Visokog, Kalesije, Goražda, Starog Grada Sarajevo, Bužima i Bosanskog Petrovca sastali su se u kabinetu prvog čovjeka Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića, a na sastanak su došli, kako su i sami istakli, privatnim angažmanom.

 

Radi se o četvrtom susretu načelnika koji su kao nezavisni kandidati pobijedili na lokalnim izborima te prvom sastanku sa konkretnim zaključcima.

 

"Danas smo potpisali platformu koja je prvi konkretan pisani akt o našem djelovanju. Radi se o principima i načelima koji se tiču, prije svega, ljubavi prema ovoj državi, pravdi, poštenju, itd.", izjavio je nakon sastanka za Klix.ba Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca.

 

Na pitanje šta će u praksi značiti potpisivanje današnjeg akta, on napominje da je to, prije svega, "čišćenje vlastite avlije".

 

"Svako od nas se obavezao da će gledati svoju lokalnu zajednicu i svoju avliju kako bi se postigao red. Kada se to dobro uredi, onda možemo pričati o drugim stvarima i mozaiku koji u suštini predstavlja ovu državu, pa i evropskim integracijama", pojasnio je Hujić.

 

On je istakao da sedam nezavisnih načelnika predstavlja bunt i nezadovoljstvo naroda na proteklim izborima i zbog toga imaju obavezu opravdati ukazano povjerenje.

 

"Mi smo struktura koju je narod po nečem prepoznao. To ni u kom slučaju ne znači da smo mi bolji od ostalih načelnika u državi, ali nas je narod zadužio sa velikim brojem glasova da predstavljamo njihov glas protiv sadašnjeg stanja. Mi smo jedna šansa koja se desila u ovom vremenu, a tu ćemo šansu nastojati i opravdati prema onima koji su nam je dali", rekao je Hujić, dodavši da u tom pravcu imaju podršku od predstavnika Evropske unije Lars-Gunnara Wigemarka, te brojnih privrednika i patriota ove države.

 

Potpisivanje dokumenta o saradnju između sedam nezavisnih načelnika komentarisao je i načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

 

"Radi se o platformi o budućem političkom djelovanju i dogovor kako ćemo se na regionalnom principu podijeliti", izjavio je Hadžibajrić.

 

On je napomenuo i da termin Pokret za Evropu nisu sami usaglasili.

 

"Taj naziv su ponajviše mediji konstruisali. Ja bih rekao da se radi o nezavisnoj listi načelnika i gradonačelnika i tako bi nas i trebalo predstavljati", rekao je Hadžibajrić, dodavši da žele biti alternativa postojećim političkim strankama koje su dugo godina na vlasti i drže zemlju u stanju stagnacije i konstantnih političkih kriza.

 

Podsjećamo, pokret nezavisnih načelnika i gradonačelnika čine čelni ljudi Zenice Fuad Kasumović, Visokog Amra Babić, Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić, Kalesije Sead Džafić, Bužima Zikrija Duraković, Starog Grada Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i Goražda Muhamed Ramović. Kako su ranije isticali, njihov pokret ne predstavlja novu stranku, već umrežavanje pozitivnih snaga ove zemlje.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica