Search

Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

Jedinstveni općinski organ uprave

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
 
Bosanska 110,
77250, Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina
 

ID broj: 4263145770004

tel: 037/883-570 (centrala)
fax: 037/881-012
e-mail: opcinabp@bih.net.ba

IZVOR: usn.ba http://usn.ba/izdvojeno/gradani-se-pitaju-zasto-iz-krajine-investitori-budu-protjerani-foto.html

Od kraja rata pa do danas, prošlo je dovoljno dugo da je suvišno pričati o posljedicama rata za privredu i razvoj.

Posljedice rata danas osjećaju oni koji su izgubili najmilije, koji su izgubili svoje dijelove tijela i oni koji su iz rata izišli kao moćnici, takvi ostali i danas u narodu nazvani i poznati kao ratni profiteri.

Činjenica je da rat kao pojava sistem vrijednosti okrene potpuno naopako, tako da ono što je vrijedilo u miru nakon rata ne vrijedi i obrnuto. S vremenom se taj sistem pomalo vraća i danas smo na pola puta, isključivo zbog našeg mentalnog nacionalnog sklopa.

Nažalost, oni koji drugačije shvataju sisteme vrijednosti u većini slučajeva odlaze iz Krajine, iz Bosne i Hercegovine, što je alarm da sistem vrijednosti na domaćem terenu počnemo užurbano vraćati u normalu.

Ono što se građani často pitaju, a što smo i u ne tako malom broju putem društevnih mreža dobili pitanje, ali i na našu e-mail adresu je zašto investitori zaobilaze Krajinu. Veliki ulagači, iako je Krajina svojim geografskim položajem na pragu EU, zaobiđu Krajinu i svoje investicije usmjeravaju u središnji dio BiH, glavni grad Sarajevo, Tešanj i druge gradove koji nisu u Krajini.

“Od momenta kada je propala privatizacija koju je radila slovenska firma “Citrus”, svi koji žele ulagati novac zaobilaze Krajinu!”, riječi su jednog našeg čitaoca. Isti tvrdi da je apsurdno da jedino u Krajini 10 godina sudski epilog takve razine je dobio neki slučaj privatizacije. “Nemoguće je da uložiš 30 mil. eura i završiš u zatvoru, s tim ljudima se morao pronaći zajednički jezik i kompromis ili je nešto potpuno drugo u igri.”

Portal USN.ba, u želji da razriješi misteriju istražio je za početak samo nekoliko slučajeva, neki su bili i nedavni, pa ćemo ih taksativno pobrojati. Nedavni slučaj “Arifagić” u Bos. Petrovcu nije iznimka, samo je jedan u nizu tjeranja privrednika koji su donijeli svoj novac u Krajinu. Zbog sistema vrijednosti sa početka priče, Arifagić nije uhapšen i procesuiran na desetak godina zatvora, već je samo otišao.

Poznat je i slučaj tvornice “Una” u Kulen Vakufu, izgrađene 2003. godine, a investitor Cepetić je zbog dugova u kojim se našao jer nije krneula proizvodnja u ovoj tvornici oduzeo sebi život.

Šta se dešavalo davne 2003. godine u Krajini, zašto investitori i danas zaobilaze Krajinu? Ko to želi da zadrži ratni i postratni sistem vrijednosti? Odgovori se nameću sami …

Sjetimo se i firme Lafarge …

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica