Search

Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

Jedinstveni općinski organ uprave

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
 
Bosanska 110,
77250, Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina
 

ID broj: 4263145770004

tel: 037/883-570 (centrala)
fax: 037/881-012
e-mail: opcinabp@bih.net.ba

Obronci planine Grmeč, sa bosanskopetrovačke strane, u nedjelju, 9.7.2017. godine, su bili u znaku kosidbe, tj. 9. po redu međunarodne i već tradicionalne manifestacije “Prva kosa Grmeča”, koja je okupila nekoliko stotina posjetilaca iz BiH i zemalja okruženja.

Selo Smoljana bilo je i ove godine dobar domaćin najboljim koscima BiH, Srbije, i Slovenije, koji su i ovaj put otišli zadovoljni, pobjednici sa nagradama, a i oni koji nisu osvojili nagrade smatraju se pobjednicima, jer su prevalili dug put da uveličaju manifestaciju, koja prevazilazi granice lokalnog i prelazi u zbor međunarodnog karakter.

Tako je titulu najboljeg kosca, trofej “Latinović Stanko-Stankela”, osvojio Nedeljko Kerlec iz Janja, čije su brzina, umijeće i snaga bili presudni. Dalje, u konkurenciji za ovaj trofej, drugo mjesto zauzeo je Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, dok je treći bio Vuk Vučković iz Srbije.

Pored toga, kosci su se takmičili i ekipno, a u toj konkurenciji prvo mjesto su osvojili gosti iz Slovenije.

 

Ove godine, organizator je upriličio i takmičenje pionira, juniora, seniora i veterana, čak se u koševini okušala i prva učesnica iz Srbije, koja je dobila zasluženu nagradu i priznanje.

Gosti i posjetioci ove manifestacije su nakon nadmetanja kosaca, mogli uživati u kosačkom ručku koji su pripremili domaći kuvari, potom i u kulturno-zabavnom programu, gdje su nastupile krajiške grupe “Runolist”, “Mrkonjić Grad”, “Drvar, izvorna grupa “Drvosječe” i KUD Drvar, kao i djevojčice koje su imale ulogu vodonoša.

Na kraju, manifestaciju je zatvorio Mirko Kecman, višestruki pobjednik svih kosidbi na Balkanu, ovogodišnji organizator manifestacije, koji je uručio zahvalnice i nagrade svim učesnicima ističući da je cilj ove “Prve kose Grmeča” duhovno i kulturno uzdizanje naroda MZ Smoljane, ali i šire, vraćanje tradiciji, te promovisanje našeg bosanskopetrovačkog sela i seoskog turizma.

Također, istakao je da je nastojao sjediniti sva svoja iskustva sa brojnih takmičenja, da bi ova manifestacija, održana u našoj Opštini bila ponos naših građana.

Glavni sponzori su: Opština Bosanski Petrovac, Opština Drinić, ŠG Oštrelj-Drinić, Borislav Popović, Drago Kragulj, Milan Marjanac, vlasnik firme “Vitorog”, a podršku je pružila i MZ Smoljana, na čelu sa predsjednikom, Marinkom Mrđom.

Pored mnogobrojnih gostiju, prisustvovali su i načelnici Drinića,  Bosanskog Grahova, Milan Grbić i Duško Radun, direktor ŠG Oštrelj-Drinić, kao i načelnik naše Opštine, Zlatko Hujić.


 

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica