Search

Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

Jedinstveni općinski organ uprave

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
 
Bosanska 110,
77250, Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina
 

ID broj: 4263145770004

tel: 037/883-570 (centrala)
fax: 037/881-012
e-mail: opcinabp@bih.net.ba

Prepoznatljiva i popularna, time s nestrpljenjem očekivana, smoljanska tradicionalna manifestacija „Dani base i krompira“ održana je u ovom podgrmečkom selu 30. septembra, uz učešće velikog broja individualnih petrovačkih proizvođača dobrih sireva i jedrih krompira, među kojima posebno mjesto zauzimaju proizvođači base, autohtonog sira koji se proizvodi samo na našim prostorima.

 Zahvaljujući dobroj, uistinu motivirajućoj organizaciji, ovogodišnji „Dani base i krompira“ – jedanaesti po redu – bili su posjećeni i od strane drvarskih učesnika.

Skup je otvorio predsjednik MZ Smoljana, Marinko Mrđa. I ove godine, glavni pokrovitelj ove manifestacije je Opština Bosanski Petrovac.

 

I organizatorima i izlagačima želja i cilj ogledaju se u nastojanju da se sačuva ovdašnji prirodni „brend“ – čuveni smoljanski krompir, i da se sačuvaju od zaborava, promovišu domaća kuhinja i seoski turizam.

Jedna od bitnih karakteristika ove gastronomske smotre jeste i domaćinska atmosfera među gostima, te običaj da se svi proizvodi izloženi na štandovima mogu kušati „do mile volje“.

U takmičarskom dijelu, stručni žiri je odlučio ko je najbolji od najboljih: prvo mjesto za najbolji sirac osvojila je Milka Mrđa, za basu Stojka Dragišić, a za kajmak prvo mjesto je osvojila Dragana Marjanović! Priznanje za najveći krompir (990 gr.) pripalo je Sretku Kecmanu! Najljepši štand imali su Đuro i Kova Pećanac.

Prisutni su uživali i uz bogat kulturno-zabavni program, gdje su svoje umijeće u igri, muzici, i pjevanju pokazali: Amatersko kulturno-umjetničko društvo Mira Lukač iz Drvara, krajiška grupa “Drvosječe”, i sestre Aleksandra i Dejana Srdić.

„Dani base i krompira“ okončani su tradicionalnim seljačkim ručkom, kada su se na meniju, uz slavljeničke basu i krompir, našli smoljanska šljiva i kuhani kupus sa mesom – vjekovni domaći specijaliteti koji se takođe mogu „brendirati“!

Ima još jedna, zavičajna dimenzija „base i krompira“, zavičajni magnet jela koja su othranila hiljade i hiljade Smoljanaca, koje je život odveo od rodnog ognjišta: za „Dane base i krompira“ okupe se u svom zavičaju brojni Smoljanci, sa sve četiri strane svijeta, najviše iz Banje Luke, Beograda, Novog Sada i drugih dijelova Vojvodine...

I među izlagačima, dosta je bilo onih koji nisu iz naše Opštine, došli su iz Drvara i dr.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica