Search

Pogled na Osječenicu
Bosanski Petrovac
Runolist na Osječenici
Runolist na Osječenici
Etno selo Čardaklije
Vrtoče, Bosanski Petrovac
Panorama
Bosanski Petrovac
Titov voz
Oštrelj, Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Stare slike
Bosanski Petrovac
Velikani Bosanskog Petrovca
Naslikao Nedim Islamagić-Čile
Panorama Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić
Općina Bosanski Petrovac
By Seadred Photography, Sead Redžić

Krajem septembra, u našoj Opštini je organizovana posjeta oglednim parcelama soje, u saradnji GIZ-a (Njemačka organizacija za internacionalnu saradnju), Poljoprivrednog zavoda iz Bihaća i Opštinske službe.

S obzirom da je 2017. godina okarakterisana kao jedna od najtežih godina za poljoprivrednu proizvodnju sa aspekta vremenskih, odnosno klimatskih uslova, a i pojave nevremena sa ledom, svi usjevi na području naše Opštine su manje uspjeli, pa tako i soja.

Bez obzira na ove objektivne teškoće, koje su pratile realiziciju projektnih aktivnosti, postignut je veliki uspjeh u podizanju svijesti kod poljoprivrednih proizvođača o proizvodnji i upotrebi soje, također, podignut je nivo znanja u agrotehnici i širenju areala uzgoja soje na višim nadmorskim visinama.

 

Podsjećamo da je proizvodnja soje na oglednim parcelama u našoj Opštini dio projekta „Kvalitetna soja bez GMO iz Dunavske regije“ koju provodi GIZ u Srbiji i BiH od 2014. do 2017. godine.

U sklopu ovog projekta provedeno je niz aktivnosti u Opštini Bosanski Petrovac, kao što su: Zimska škola o uzgoju soje, sadnja 4 sorte soje na imanju dva poljoprivredna proizvođača, Fazlić Džemila iz Rašinovca i Karanović Gorana iz Vrtoča, kao i trening o uzgoju za zainteresovane poljoprivrednike.

Unsko-sanski kanton je prepoznat kao važan region u proizvodnji ove kulture, pa su se tako pored naše Opštine navedene aktivnosti provodile i u Bihaću, Cazinu i Sanskom Mostu.  

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica