Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU i BiH, gospodina Wigemarka, zajedno sa partnerima USAID i Ambasadom Švicarske, u Bihaću je dana, 23.10.2017. godine održan sastanak krajiških gradonačelnika i načelnika sa komesarima Zajedničke komisije Inicijative za lokalne vlasti.

Gradonačelnici Bihaća i Cazina, te načelnici Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Bužima i naše Opštine, razgovarali su sa komesarima Zajedničke komisije Giorgiom Brosiom, Regulom Bäblerom, Károlyjem (Charlesom) Jòkayem i Mladenom Milanovićem o aktuelnom stanju u ovim lokalnim zajednicama, kao i o odnosu viših nivoa vlasti prema gradovima i općinama.

 

Ovo je naročito važno zbog nezadovoljstva šest općina našeg Kantona, odnosom  Vlade i premijera USK-a, prema njima. (Bihać, Cazin, Ključ, Bosanska Krupa, Bužim, Bosanski Petrovac).

Naš načelnik je opet istakao probleme u našoj lokalnoj zajednici, govoreći o neprovođenju i ignorisanju presude Ustavnog suda, u smislu visine naknade posječene šume i bezobzirnoj i gotovo neshvatljivoj raspodjeli minimalne dobiti USK šuma od strane Vlade.

On je istakao i apsurdno opstruiranje investitora Jusufa Arifagića, imajući u vidu pustu državnu zemlju na području naše Opštine, kao i o statusu i ustrojstvu Kantona kao potpuno nepotrebnog nivoa vlasti, između lokalnih zajednica i države.

Također je naveo pozitivan primjer d.o.o Pirnara, koji uskoro završava svoj novi objekat u poslovnoj zoni Gorinčani, te samim tim otvara mogućnost novog zapošljavanja i doprinosi razvoju privrede i ekonomske ekspanzije cijelog regiona.

Inače, Inicijativa za lokalne vlasti predstavljena je 18.10.2017. godine u Sarajevu, a namjera je pomoći entitetima i lokalnim vlastima u cijeloj BiH da prepoznaju suštinske probleme i načine na koji su organizirane i finansirane, te one koji sprečavaju njihovu sposobnost da građanima pruže adekvatnije usluge.

Dalje, cilj održavanja sastanka sa čelnicima lokalnih zajednica je i da Ured specijalnog predstavnika EU u BiH bude upoznat sa ovim, te nakon temeljne analize na teritoriju cijele BiH donese određene preporuke, sugestije i zaključke a najkasnije do maja 2018. godine.

Ova Komisija nema naredbodavnu, niti izvršnu funkciju.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica