Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca
Dana, 20.11.2017. godine u Sarajevu je Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac potpisala Memorandum o saradnji u oblasti iseljeništva sa 28 gradonačelnika i načelnika u Bosni i Hercegovini, među kojima je bio i načelnik naše Opštine, Zlatko Hujić.
Prema riječima državne ministrice, jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za rad sa dijasporom  i razvijanje lokalnih projekata dvije su ključne komponente kada je riječ o uključivanju iseljeništva u lokalni razvoj.
“Ovim Memorandumom ostvarujemo trajnu saradnju sa lokalnim zajednicama za čije će osoblje Ministarstvo pružiti obuku kako bi im pomoglo da rade sa iseljeništvom na pravi način”, istakla je Semiha Borovac.
Ona je navela da će na osnovu  potpisanog Memoranduma biti napravljena mreža koordinatora iz lokalnih zajednica koji će biti zaduženi za saradnju sa iseljeništvom čime će ono biti i mapirano.
Navela je da će uz pomoć partnera i to, prije svega, Vlade Švajcarske koja je obezbijedila sredstva za realizaciju projekta “Dijaspora za razvoj”, u jačanje novih kapaciteta lokalnih zajednica biti utrošeno oko 1,3 miliona KM, a da će milion KM u vidu granta biti na raspolaganju lokalnim zajednicama za ove inicijative.
Načelnik Hujić ocijenio je da je dijaspora vrlo bitan faktor finansiranja u Bosni i Hercegovini, pa time i opština, te je istakao da je potreban zajednički rad kako bi se stvorili bolji uslovi za kulturnu, sportsku, obrazovnu i svaku drugu saradnju.
Podsjećamo na Ured za dijasporu koji je oformljen u Bosanskom Petrovcu, u ljeto ove godine, nakon Kozarca (Prijedor), koji je to uradio par mjeseci prije naše Opštine.
Za ovu saradnju je, za sada, predviđeno 10 zemalja.

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica