Search

Obavještenje
Kriznog štaba Općine Bosanski Petrovac
Obavještenje
Krizni štab Općine Bosanski Petrovac
Apel
građanima Bosanskog Petrovca

Opština Bosanski Petrovac je danas, po prvi put obilježila slavni datum osnivanja Antifašističkog fronta žena u našoj Opštini i našem Domu kulture. Naime, 6.12.194 godine žene su stekle svoju ravnopravnost i to zvanično krunisale osnivanjem AFŽ- a u Bosanskom Petrovcu. Tim povodom danas je u našoj Opštini organizovano niz aktivnosti.

 

Prisjećanje kako je to nekad bilo i šta nam je to donio AFŽ govorilo se na prijemu u Kabinetu Opštinskog načelnika, čime je obilježavanje počelo. Potom je položeno cvijeće na partizansko groblje, a spomen na ovaj veliki datum se nastavio u Domu kulture gdje je bio upriličen Istorijski čas prilikom kojeg se obratila mr.sc Milica Kecman. Nakon toga načelnik Prošić je izveo zaključke, osvrnuvši se na istorijsku borbu i položaj žena uopšte, te je na ovaj način još jednom potvrdio značaj AFŽ- a i uopšte ravnopravnosti žena.

Sjeme Antifašističkog fronta žena rođeno je u našem Bosanskom Petrovcu. Ovo je još jedan dokaz da smo rasadnik kvalitenih ideja, ličnosti i pokreta koji su mijenjali ne samo našu lokalnu zajednicu i našu državu, već cijeli svijet. Upravo iz tog razloga naš zadatak je očuvati i obznaniti istorijske dokaze o radu i djelovanju Antifašističkog fronta žena Bosne i Hercegovine, učešću žena u Naroodnooslobodilačkoj borbi i izgradnji socijalističke Jugoslavije, i učiniti da AFŽ koji prirodno živi i danas u bilu i žili kucavici naših Petrovčanki bude na pravi način usmjeren za stvaranje boljeg sutra!

Nacionalni spomenici Bosanskog Petrovca

Stari grad Bjelaj

Stari grad Bjelaj (Bilaj), ili bjelajska tvrđava,

 

Titov voz na Oštrelju

Partizanski - Titov voz na Oštrelju

 

Srednjovjekovna Crkva

Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve

 

Zbirka slika Jovana Bijelića

Jovan Bijelić (Revenik kod Bosanskog Petrovca,

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica