Search

Ponekad neke stvari uzimamo kao aksiome i uvijek se postavlja pitanje, da li je to ispravno.?! Imajući u vidu da je život čovjekov vremenski ograničen , nameće se samo po sebi da prihvata tekovine ranijih generacija i po tom principu se protežu i muško – ženski odnosi. Mjenjanje može ići ili evolucijom ili revolucijom, a pošto mi zabrljamo revolucijom , ne ostaje ostaje nam nego mehanizam evolucije.

 

Proteklih mjeseci sa jednom od svojih saradnica imao sam nekoliko dijaloga oko smislenosti djelovanja ženskih udruženja i uopšte o ženi kao timskom igraču. Moram priznati da sam donekle promjenio neka gledišta, te iako i dalje mislim da postoji smislenost djelovanja ženskog udruženja, slažem se da ono mora biti fokusirano na određenu tematsku misiju. Ne mislim na strukovna udruženja žena, jer to onda prelazi u feminizam, možda ugrožavanje prava drugog pola ili trivijalno stavljenje žena u promet. Mislim na stvarno određenu misiju koju će voditi individualno jake i osvješćene žene, a u cilju rješavanja zajedničkog problema. Da nekad neke žene nisu djelovale , kako su djelovale, pitanje je da li bi današnja moderna žena nosila hlače, koristila kontracepciju, glasala ili imala račun u banci ? Danas često čujemo da je „Žena ženi vuk“ i da će upravo žena najčešće podmetnuti nogu ženi, a cilj nam je da žene djeluju udruženo, da žena ženi bude inspitacija i da žena ženi bude čovjek.

Jedna od kampanja koja je sjajno osmišljena pod nazivom „Žene žive i na selu“ imala je za cilj da popravi dostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga ženama na selu, te poboljša klimu za pokretanje poslovnih aktivnosti . Skupština Srbije je pokrenula kampanju, ona je sprovođena širom Srbije, uključila brojne učesnike i rezultati su KATASTROFA. Žene, političarke, su deklarativno iznjele stavove da će se boriti za ciljeve kampanje, Švedska ambasada i Unicef podjelili male grantove ženama na selu koje su bile spremne da igraju podređenu ulogu u kampanji, Maja Gojković jednu godinu nije silazila sa naslovnih strana Kurira i tu se negdje završila kampanja. Istovremeno, u našim medijima nedovoljno promovisane aktivnosti UN Women ureda u BiH, koje su imale za cilj sprjećavanje nasilja nad ženama i djevojčicama, su imali sjajne rezultate. Sam pristup, da su se bavili nasiljem kao društvenim problemom, ne eksponirajući nesretne porodice i ne praveći medijsku senzaciju od izolovanih incidenata, je pokazao da su pogodili sa metodologijom. Ulazni podaci njihove kampanje su užasni, 59% ispitanica smatra da dobra žena poštuje muža iako se ne slaže sa njim; 35% ispitanika smatra da psihološko nasilje nije kažnjivo; 28% smatra da se ne radi o silovanju ako žena ne pruža fizički otpor, a 21% smatra da uhođenje nije kažnjivo zakonom. Slijede podaci da je ¼ tinejdžerki u Evropi bilo izloženo uznemiravanju na internetu, a 70% žena izloženo uhođenju na internetu,. Većina žena nije imala pojma kome se obratiti za pomoć, koji mehanizmi im stoje na rspolaganju i kako pobjediti strah. Iako i u njihovom djelovanju ima puno šuplje priče, mehanizam narandžastog autobusa me oduševio. Naime, kroz 16 dana aktivizma nuđena je besplatna vožnja kroz koju su građani imali priliku da u direktnom razgovoru sa predstavnicima institucija i NVO više saznaju o vrstama nasilja, načinima sprječavanja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje.

Čestitam svim ženama 8. mart, Dan žena i želim im da budu sretne i zadovoljne.

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica