Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona u saradnji sa German Corporation- GIZ i USAID/SIDA Projekat „Farma II“, a u sklopu Projekta „Danube Soya“, jučer je u našoj Opštini organizovala Zimsku školu uzgoja i upotrebe soje.

Na samom početku obratio se domaćin Opštine, načelnik Zlatko Hujić, zaželivši uspješan rad prisutnima i izlagačima, te je istakao da Opština daje svesrdnu podršku daljem razvoju aktivnosti.

U formi izlagača govorili su Radomir Prodanović, koji je prisutnima govorio o agrotehnikama uzgoja soje, Edham Hodžić je govorio o pedološkim aspektima i isustvima o uzgoju soje na području USK-a i Midhat Glavić koji je predstavio ulogu i značaj soje u ishrani muznih i tovnih grla.

Kada je riječ o soji, u maju su počele aktivnosti na uzgoju na prostoru naše Opštine, gdje su četiri poljoprivredna proizvođača (Radošević Goran, Atlagić Zora, Kecman Ljiljana i Zulić Omer) zasijali soju na oglednim parcelama, ukupne površine 10 duluma.

Poljoprivrednim proizvođačima je bilo obezbjeđeno sjeme, zaštitna sredstva, te konsultantska pomoć od strane stručnjaka u ovoj oblasti.

Cilj jučerašnjeg skupa je da se utvrde i analiziraju rezultati na osnovu posmatranja razvoja kulture od sjetve do žetve, od strane Poljoprivrednog zavoda USK-a.

Naime, na osnovu ostvarenih rezultata, razmatranjem izvještaja oglednih parcela, utvrđeno je da naša Opština ima perspektivu i na ovom polju.

Sljedeće godine se očekuje nastavak aktivnosti, a o konkretnim detaljima znat će se tek na proljeće.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica