U okviru projekta EU i UNHCR-a „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“, u Sarajevu je 15. i 16. decembra održan sastanak proširenog Projektnog izvedbenog tima.

Ovom sastanku prisustvovao je na čelu sa načelnikom i stručni tim iz naše Opštine.

Nakon uvodnog obraćanja načelnika Hujića, u kome se zahvalio donatorima na implementiranim projektima, prezentaciju rezultatata zajedničkog rada izvršio je stručni tim.

Naime, ovaj projekat finansiran je sredstvima EU i UNHCR, a kao partneri u realizaciji su UNDP, UNICEF, IOM, BHLS, FLD, HWA i VP BiH.


Završnom zasjedanju proširenog sastava Projektnog izvedbenog tima, pod supredsjedanjem Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Predstavništva UNHCR-a u BiH,  prisustvovali su predstavnici Delegacije EU u BiH, Brčko Distrikta BiH i devet lokalnih zajednica u kojima se projekat provodi, entitetskih ministarstava  nadležnih za raseljene, te sedam provedbenih partnera projekta - Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija, Međunarodne organizacije za migracije, Hilfswerk Austria International, Bosanskog humanitarnog logističkog servisa, Fondacije lokalne demokratije te Udruženja Vaša prava BiH.

Projekat kojem je cilj pronaći odgovore na najozbiljnije preostale probleme uzrokovane ratnim raseljavanjem u Bosni i Hercegovini, završava 31.12.2016. godine, a na sastanku su razmotreni postignuti rezultati. Također, diskutovalo se o tome kako replicirati uspješne i inovativne procese i pristupe primijenjene u ovom projektu u daljnjem radu na Aneksu VII.

Projekat je pokrenut 2014. godine sa ciljem pružanja pomoći za više od 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u Brčko Distriktu BiH, Bijeljini, Bosanskom Petrovcu, Derventi, Foči, Gradiški, Maglaju, Mostaru, Prijedoru i Živinicama.

Prema riječima Massima Minea, šefa Operacije za socijani razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH i člana Upravnog odbora projekta i Andrewa Maynea, regionalnog predstavnika UNHCR-a, kako je veliki broj korisnika u stanju potrebe, potrebno je uraditi sveobuhvatnu analizu tog stanja, aktivirati vlasti, donatore, te nastaviti riješavati bitna životna pitanja lokalne zajednice i stanovništva.

Rezultati realizovanih aktivnosti u našoj Opštini

U sklopu ovog projekta, kada je riječ o UNICEF partneru u našoj Opštini je putem granta od 30.000, 00 KM, pored ostalih aktivnosti na jačanju socijalne zaštite i inkluzije, uspostavljen i Edukativni centar za djecu i mlade školskog uzrasta. UNDP je donio projekta plasteničke proizvodnje za 11 korisnika, finansijske vrijednosti 88.000,00 KM. U okviru Međunarodne organizacije za migracije (IOM) izvršeno je anketiranje starih i iznemoglih preko CSR-d. Najveće donacije implementirao je Hilswerk Austria International, koji je u okviru projektnih aktivnosti u period od 3 godine stambeno zbrinuo 17 korisnika, za šta ukupna utrošena sredstva iznose cca 615.000,00 KM. Također, u okviru HWA realizovana je komponenta ekonomske održivosti, kako bi radom sposobni stekli mogućnost za ekonomsko osnaživanje i ostvarenje prihoda, u vrijednosti od 22.000,00 KM. Bosanski humanitarni logistički servis u periodu realizacije korisnicima (58) je kroz ekonomsku održivost obezbijedio donacije u dodjeli steonih junica, plastenika, ovaca, poljoprivredne mehanizacije itd. , ukupne vrijednosti od 202.745,00 KM, dok je Vaša prava BiH kontinuirano pružala efektivnu i pravovremenu pomoć, gdje je evidentirano 191 korisnika.

2.jpg 3.jpg 4.jpg

5.jpg