Načelnik opštine B. Petrovac, sinoć je, u Bihaću, razgovarao sa visokim predstavnikom EU, gospodinom Inckom, kojom prilikom ga je upoznao sa aktualnim stanjem u našoj opštini.

Tokom jednosatnog razgovora, načelnik je bio prijatno iznenadjen poznavanjem opšteg stanja u opštini, od strane gosp. Incka.Bilo je govora o aktuelnim i budućim projektima, za koje je rekao da su zaista zivotni. Tu se, prije svega, navodi postavljanje kolektora (prečišćivača), za otpadne vode i novoizgradjenu kanalizaciju, zbrinjavanje socijalno ugroženih, izgradnju infrastrukture, elektrifikacija, širenje vodovodne mreže, kao i nova zapošljavanja.Dolaskom Binga, Alma Rasa, Arifagića, kao i planiranim širenjem proizvodnih kapaciteta Pirnara, doći će do novog zapošljavanja kojim se malo koja opština može pohvaliti.

Tako je bilo govora i o problemu dodjele drzavnoga zemljišta poljoprivrednim proizvodjačima, odnosno vlasnicima stoke, za ispašu.Nedavno je, naime, završen javni poziv za dodjelu stotina hektara neobradjenog zemljišta, na području MZ Krnjeuša, na koji su se javila dva subjekta.Ogromna su prostranstva godinama neobradjena, znači s vrlo malo uzoranih površina i namjera je da se konačno krene s značajnijom ispašom, obimnijim radovima, i naročito proizvodnjom zitarica.

U tom cilju je Vlada FBiH, dana 1. decembra 2016. godine, donijela Zaključak kojim se zadužuju lokalne zajednice da „preduzmu sve mjere i radnje, iz svoje nadležnosti, da zapušteno poljoprivredno zemljište, vrate poljoprivrednoj proizvodnji“.

Ono što je sada najvažnije jeste raditi brzo na izvršavanju ovih zaključaka, jer su mnoge godine izgubljene, što je neoprostiv apsurd, obzirom na bogatstvo ovog našeg resursa, koji nije ništa manje vrijedan od šuma.Gospodin Incko je izrazio punu podšku ovim namjerama, te svaku pomoć u okvirima svojih nadležnosti.

Na kraju je visoki predstavnik obećao posjetiti našu opštinu, koja će biti domaćin svih načelnika ovog kantona, s zajedničkim temama, ali u njegovom prisustvu.