Promocija mirovnih aktivnosti mladih realiziranih u okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost, koja je okupila učesnike iz 35 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine, održana je dana 7.9.2017. u Sarajevu.

Osnovni clij programa bio je da podrži mlade da doprinesu procesima pomirenja i izgradnje mira u svojim zajednicama kroz razne aktivnosti.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati postignuti kroz male grantove, koji su bili namijenjeni neformalnim grupama mladih iz zajednica u kojima djeluje navedeni projekat, na poljima unaprjeđenja infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta, medija, zaštite okoliša...

Direktor misije USAID-a u BiH Peter Duffy je rekao da su mladi jedan od najmanje iskorištenih resursa u BiH, a ujedno i njen najveći potencijal, a njihovo mobiliziranje za sudjelovanje u međuetničkim razmjenama, saradnji i društvenom aktivizmu, ključno je za pomirenje.

Kroz PRO-Budućnost je ukupno podržano preko 130 grantova, vrijednih oko 250.000 KM, od kojih je korist imalo 14.000 građana u 35 zajednica iz kojih su, osim mladih prisustvovali predstavnici opština i gradova u kojima su provedeni projekti.

Ovom događaju prisustvovala je i radna grupa iz naše Opštine, koja je u proteklom periodu radila na promociji mira i kreativnosti mladih, kao i Milica Latinović- predstavnica mladih naše Opštine, s obzirom da je nosilac jedinog realizovanog projekta u Bosanskom Petrovcu, u okviru PRO-Budućnosti, „Igraj košarku i budi sretan“ .