Dana, 8.10.2017. godine obilježena je 125. godišnjica osnivanja župe Krnjeuša. Obilježavanje je upriličeno u organizaciji Banjalučke biskupije i župe Drvar-Bosanski Petrovac.

Održana je Sveta misa koju je predvodio biskup Komarica, u Krnjeuši, na groblju „Kod križa“, jedinom još uvijek vidljivom tragu postojanja ove župe krnjeuškog župnika Krešimira Barišića, za kojeg je, prije Mise posebno bila upriličena molitva.

 

Za vrijeme Mise biskup Komarica je posvetio novoizgrađeni kameni oltar postavljen ispred ranije podignutog spomen-križa, a na kraju Mise blagoslovio je spomen-ploču u čast stradalih vjernika iz nekadašnje župe, tokom II svj.rata.

Ceremonija obilježavanja nastavljena je u Domu kulture u našoj Opštini, gdje je upriličena Svečana akademija.

U svom izlaganju o župi Krnjeuša, Davor Klečina, istakao je da je katoličkih stanovnika znatno manje od samog osnivanja župe u Opštini Bosanski Petrovac, te da su vjernici raseljeni širom svijeta.

Župa Krnjeuša osnovana je 1892. godine, kada je izgrađena i župna crkva Blažene Djevice Marije, kako je istakao banjalučki biskup Franjo Komarica, groblje Križ u Krnjeuši je mjesto istine i pijeteta za sve vjernike ove župe.

Svečanoj akademiji, pored brojnih gostiju, vjernika iz naše Opštine, prisustvovao je i načelnik Opštine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić.