Search

Povodom migrantske krize koja je danima aktuelna tema, kako na području Unsko-sanskog kantona, tako i na području Opštine Bosanski Petrovac, dana, 25.7.2018. godine se Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark sastao sa načelnikom Opštine, Zlatkom Hujićem.

Razgovaralo se o potencijalnoj lokaciji na kojoj bi se uredio imigracioni centar na kojem bi bili smješteni migranti.

Podsjećamo, da je OV Bosanskog Petrovca juče kategorično donijelo Zaključak, kojim se odbija svaki prijedlog njihovog smještaja na lokaciji Medenog polja.

 

Opcije su različite. Privremeno rješenje za porodice je već riješeno, u hotelu Sedra u Cazinu, a po riječima ambasadora Wigemarka, sada bi trebalo da uslijedi riješavanje ostalih kategorija migrantskog stanovništva, gdje kao eventualno rješenje može biti prostor između Bosanskog Petrovca i Bihaća (Lipa).

Dakle, načelnik je još jednom ponovio protivljenje izmještanju migranata na području Medenog polja, potvrđeno na vanrednoj sjednici Opštinskog vijeća, ali je također, istakao da će Opština u dogovoru sa opštinama USK pokušati iznaći adekvatan model u rješavanju migrantske krize. (tačka VII Zaključka OV)

„Razgovarali smo sa Wigemarkom i Kovačom iz IOM-a, o potencijalnoj lokaciji koja se nalazi na pola puta između Bihaća i Bosanskog Petrovca. U razgovoru sa gradonačelnikom Fazlićem složili smo se da bi to moglo biti područje Lipe. Taj dio nije naseljen i ne bi pravio smetnju ni Bihaću, a ni našoj Opštini. Uradit će se jedna preliminarna studija, uzimajući u obzir današnji razgovor, te će se nakon toga ići ka konkretnijem rješenju“, izjavio je načelnik Hujić.

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica