Search

Ministar građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alijagić u petak je boravio u radnoj posjeti Općini Bosanski Petrovac.

Načelnik Općine, Dejan Prošić se zahvalio ministru za podršku koje ovo ministarstvo pruža kontinuirano, kroz realizaciju projekata zaštite i unapređenja životne sredine, a koje naša općina već godinama uspješno provodi iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada. Jedan takav poziv je već objavljen od strane Ministarstva, a pravo da aplicira, uz Općinu, ima i „Komunalno“ d.o.o. Bosanski Petrovac.

Na sastanku je bilo govora i oko stanja prostorno-planske dokumentacije, kako na kantonalnom, tako i na općinskom nivou. Zajednički stav je da u prijedlogu Prostornog plana Kantona treba voditi računa o zonama zaštite šumskog dobra, te da će općina dostaviti svoje primjedbe i aktivno učestvovati u izradi Plana, jer je isti osnov i za dokumentaciju nižeg reda, koju donosi i usvaja lokalna zajednica.

Takođe, razgovaralo se i o poboljšanju energetske efikasnosti objekata, potencijalnim revolving fondovima za obnovu stambene infrastrukture, kao i o stanju nelegalnih građevina.

Na kraju, ministar Alijagić i općinski načelnik Prošić, zadovoljni zajedničkom suradnjom, su se dogovorili da će obostrano preduzeti sve aktivnosti kako bi općina Bosanski Petrovac u što kraćem roku ishodovala okolinsku dozvolu za prečistač otpadnih voda, čiji postupak izdavanja se vodi kod ovog ministarstva.

 

POSTAVITE PITANJE NAMA

Baza podataka dijaspore

E-matičar

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica