Након усвајања Резолуције ОВ Босански Петровац, а којом се једногласно одбија приједлог „Координационог тијела за миграције УСК“, по питању смјештаја мигрантског центра, наша општина се нашла у жижи јавности. У току су разговори са свим релевантним политичким факторима који могу пружити подршку и утицати на доносиоце одлука. У том циљу данас, 21.08.2019. године је начелник општине Дејан Прошић, присуствовао радном састанку у Влади Републике Српске којим је координирао Српски члан предсједништва БиХ , Милорад Додик. На састанку је начелник упознао институције са проблемима у општини Босански Петровац и посебно истакао јединствен став по питању рјешавања мигрантске кризе без обзира на националну, вјерску или политичку припадност грађана наше општине. Присутни су пружили пуну подршку нашим напорима, а донесени су и следећи закључци :

  1. Положај Срба у Федерацији захтјева промјене кантоналних устава и уграђивање конститутивности народа. Проблем представља чињеница да је свега 10 % предратног Српског становништва остало на територије Федерације БиХ.
  2. Пружа се подршка ставу ОВ Босански Петровац. Оваква одлука кантоналних институција је директно кршење Анекса 7 Дејтонског мировног споразума и утиче директно на процес повратка.
  3. Влада РС се противи изградњи насеља у Меденом Пољу и хитно ће тражити разговор са Владом УСК.
  4.  Институције РС су против најављеног окупљања у Дрвару и сматра да би оно могло угерозити безбједоносну ситуацију, нарушити односе Срба и Хрвата, те позивају организатора да одустане од намјере.
  5. Влада РС ће обезбједити 100.000 КМ, као подршку суфинансирању актуелних пројеката општине Босански Петровац.
JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica