Opština Bosanski Petrovac je danas, po prvi put obilježila slavni datum osnivanja Antifašističkog fronta žena u našoj Opštini i našem Domu kulture. Naime, 6.12.194 godine žene su stekle svoju ravnopravnost i to zvanično krunisale osnivanjem AFŽ- a u Bosanskom Petrovcu. Tim povodom danas je u našoj Opštini organizovano niz aktivnosti.

 

Prisjećanje kako je to nekad bilo i šta nam je to donio AFŽ govorilo se na prijemu u Kabinetu Opštinskog načelnika, čime je obilježavanje počelo. Potom je položeno cvijeće na partizansko groblje, a spomen na ovaj veliki datum se nastavio u Domu kulture gdje je bio upriličen Istorijski čas prilikom kojeg se obratila mr.sc Milica Kecman. Nakon toga načelnik Prošić je izveo zaključke, osvrnuvši se na istorijsku borbu i položaj žena uopšte, te je na ovaj način još jednom potvrdio značaj AFŽ- a i uopšte ravnopravnosti žena.

Sjeme Antifašističkog fronta žena rođeno je u našem Bosanskom Petrovcu. Ovo je još jedan dokaz da smo rasadnik kvalitenih ideja, ličnosti i pokreta koji su mijenjali ne samo našu lokalnu zajednicu i našu državu, već cijeli svijet. Upravo iz tog razloga naš zadatak je očuvati i obznaniti istorijske dokaze o radu i djelovanju Antifašističkog fronta žena Bosne i Hercegovine, učešću žena u Naroodnooslobodilačkoj borbi i izgradnji socijalističke Jugoslavije, i učiniti da AFŽ koji prirodno živi i danas u bilu i žili kucavici naših Petrovčanki bude na pravi način usmjeren za stvaranje boljeg sutra!