U Bosanskom Petrovcu je otkriven spomenik petrovačkim velikanima - Skenderu Kulenoviću, Jovanu Bjeliću, Ahmetu Hromadžiću i Mersadu Berberu. Na ovaj način, vlasti Bosanskog Petrovca su napokon odale simboličnu počast stvaraocima i umjetnicima čija djela poznaje cijeli svijet.

Bosanski Petrovac je odao počast svojim sugrađanima, velikim umjetnicima, piscima i slikarima koji su svojim stvaralaštvom izbrisali granice, a svjetsku kulturnu seharu uljepšali za sva vremena. Skender Kulenović, Jovan Bjelić, Ahmet Hromadžić, Mersad Berber od danas su na zajedničkom spomen-obilježju.

«Ovo je priča koja spaja. Bjelić, Hromadžić, Kulenović, Berber klasični su izdanci onoga što je Bosna i Hercegovina najbolje i najljepše iznjedrila», kazao je Josip Pejaković.

A umjetnici su znali da iza sebe pored djela moraju ostaviti i znanje, pa su tako Bjelićevi učenici nastavili njegov rad kroz slikarsku umjetničku grupu „Desetorica“. Kulenovićeva „Majka Knežopoljka“ ostala je u knjigama kao dokaz patnje i stradanja krajiškog naroda, a Hromadžićeve knjige za djecu su prevedene na mnoge svjetske jezike i postale obaveznom lektirom.

Novinar Vehid Gunić prisjetio se svog boravka u Americi - tamo, kaže, historičari tvrde za njegovog druga iz mladosti Mersada Berbera da je uz Kokoschku najveći slikar 20. vijeka.

Četiri velikana decenijama nakon smrti napokon su dobili pijedestal u vlastitom gradu. Oni nisu stvarali za jedne ili druge, stvarali su za sve, pa ih tako treba i pamtiti, kao Petrovčane koji svojim djelima pokazaše da smo svi građani svijeta.

federalna.ba

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica