Općinski načelnik Zlatko Hujić, u petak, 14. oktobra 2016. godine, u petak je prisustvovao zaključivanju Ugovora o Izvođenju radova na višestambenom objektu, koji će na području grada biti izgrađen u sklopu projekta Državni projekat stambenog zbrinjavanja BiH3, čime će u Bosanskom Petrovcu biti izgrađeno 20 stanova za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba.

Načelnik Hujić je istaknuo da, nakon prošlogodišnje izgradnje zgrade od šest stanova, Općina Bosanski Petrovac će dobiti još jedan stambeni objekat, ovaj put od 20 stanova, čime se uvećava stambeni fond našeg grada i očekivano dobijamo epitet lidera u oblasti socijalnog neprofitnog stanovanja u USK, ali i šire.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka s načelnicima i gradonačelnicima šest općina i gradova u FBiH, i izabranim izvođačima danas su u Sarajevu potpisali ugovore o izgradnji stambenih zgrada u vrijednosti 5.655.692 KM.

Izgradnja stanova financira se iz multidonatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa s prevlađujućim učešćem IPA sredstava, a koja je osigurala Europska Unija. U okviru ovog, trećeg pod-projekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja bit će izgrađeno 20 višestambenih zgrada sa ukupno 438 stanova, od kojih 178 u Federaciji BiH, 252 u Republici Srpskoj, i 8 u Brčko Distriktu BiH. Potpisivanjem ugovora počinje izgradnja 133 stana za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba u 6 višestambenih objekata u gradovima Zenica (62 stana) i Tuzla (20 stanova), te sljedećim općinama Federacije BiH: Bosanski Petrovac (20 stanova), Olovo (16 stanova), Foča u FBiH (9 stanova) i Pale-Prača (6 stanova).

Svekupna vrijednost BiH3 je više od 30 milijuna KM. Gradovi i općine su osigurale vlastito učešće u vrijednosti od gotovo 1.6 miliona KM, što čini ukupnu vrijednost ovih projekata od oko 7,3 miliona KM. Doprinos se sastoji od građevinski opremljenog zemljišta, priključaka na infrastrukturu, taksi i sl., a navedene lokalne zajednice su također iz vlastitih sredstava finansirale izradu investiciono-tehničke dokumentacije i revizije glavnih projekata.

Pod vodstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa provode Jedinice za implementaciju projekta: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske i Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Brčko Distrikta BiH u suradnji s lokalnim zajednicama širom naše zemlje.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica