U našoj Opštini se održava dvodnevna obuka u oblasti prostornog planiranja

Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, u okviru Sistema obuke za jedinice lokalne samouprave, danas je u našoj Opštini održala prvi dan, inače dvodnevne obuke u oblasti prostornog planiranja.

Obuka je u vijećnici okupila uposlenike jedinica lokalne samouprave koji rade na poslovima prostornog planiranja i izgradnje, te uposlenike koji rade u službama za lokalni ekonomski razvoj, koji čine primarnu ciljnu grupu, kao i predstavnike kantonalnih ministarstava iz ove oblasti, koji su sekundarna ciljna grupa.

Naime, svrha obuke je unapređenje znanja i predstavljanje primjera iz prakse u oblasti prostornog planiranja, razmjena informacija među opštinama kroz otvorenu diskusiju u cilju traženja modaliteta za prevazilaženje praktičnih problema i rješavanja nedoumica sa kojima se uposlenici organa državne službe susreću u praksi.

Značaj postupka vezanih za planiranje i izgradnju jedinice lokalne samouprave ogleda se u tome što je direktno povezana sa pružanjem kvalietetnih usluga građanima.

Treneri na obuci su Šaćir Šošević, diplomirani ekonomista i inžinjer geodezije i Hajrudin Omerbegović, magistar saobraćaja.

Naš zadatak je da saslušamo koji su problem u izradi planske dokumentacije, te da pokušamo djelovati na vrlo konkretan način kroz program rada u jednom skorijem periodu. Ovo je četvrti po redu dvodnevni seminar, predstoji nam još jedan u Sarajevu”, riječi su trenera Šoševića.

U okviru prvog dana učesnici su upoznati sa tri modula, u okviru kojeg je bilo riječ o etapama razvoja prostornog planiranja, konvencijama, direktivima i zakonima prostornog planiranja.

Nakon prezentacije, u okviru prvog dana, polaznici su utvrdili prijedloge za poboljšanje postojećeg stanja u oblasti provođenja planova od strane organa uprave.

Obuka se nastavlja i sutra kada će učesnicima biti predstavljena nova tri modula.

Inače, obuka se pored naše Opštine, održava u Vitezu, Tuzli, Tomislavgradu, a prema rasporedu kako slijedi, poslijednja  se održava u Sarajevu  26. i 27. oktobra.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica