Dr. veterinarske medicine Edhem Softić gostovao je jučer na Radiju Bosanski Petrovac gdje je govorio na temu- bolest „plavog jezika“ koja zahvata životinje preživare- ovce, koze, goveda. Ova bolest poznata je već 30-tak godina, a 2016. godine se pojavila kako u našoj državi, tako i u Opštini.

Bolest jeste najčešća kod ovaca, međutim, moguća je kod svih papkara i preživara. Na području naše Opštine do sada je registrovano 29 slučajeva kod ovaca, a od tih 5 kod goveda“, ističe veterinar Softić.

Prema riječima veterinara bolest „plavi jezik“ se u prvih sedam dana manifestuje veoma visokom tjelesnom temperaturom, životinje prestaju jesti, počinju sliniti, u težim slučajevima se upaljuju sluznice, nastaju čirići u usnoj šupljini. Jezik poprima plavu boju, otekne toliko da viri iz usta, što stvara karakterističnu sliku po kojoj je bolest i nazvana. Nastane i upala mjesta u koži iz kojih izrasta papak, zbog čega se ovce otežano kreću. Kod ženki se mliječnost značajno smanjuje.

„Virus se isključivo prenosi sa životinje na životinju, prenosilac je komarac. Naša je sreća što se bolest pojavila u jesenjim mjesecima, kada je smanjen broj komaraca, s tim je i manja opasnost od širenja. Apelujemo ovčarima da ne ulaze s ovcama u šumu, zbog prenošenja od strane divljih životinja, također, pozivam sve vlasnike stoke da ukoliko sumnjaju da je njihova životinja oboljela kontaktiraju nas, kako bi pružili potrebnu njegu, jer korištenjem odgovarajuće terapije već za nekoliko dana životinji bude puno bolje“ , rekao je Softić.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica