Danas je u općini Bosanski Petrovac, između Općine Bosanski Petrovac, Zemljoradničke zadruge „Agrisan“ Sanski Most i 30  korisnika iz Bosanskog Petrovca, potpisan Ugovor o dodjeli plastenika za korisnike projekta. Riječ je o projektu sufinansiranja nabavke i postavljanja 30 plastenika površine 100m2 sa sistemom za navodnjavanje što je dio projekta Međunarodnog fonda za ravoj poljoprivrede IFAD-a 7 koji se implementira u šest lokalnih zajednica s područja Kantona. 

Memorandum sa IFAD-om je potpisan 2021. godine a u vezi sa implementacijom projekta za nabavku start paketa za poljoprivredne proizvođače (nabavku plastenika površine 100 m² za proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru). Nabavka plastenika je vezana realizaciju infrastrulturnih Projekata koji se realizuju u saradnji sa IFAD-om na području mjesne zajednice Bjelaj. U tom smislu po zahtjevima IFAD-a prioritet u odabiru korisnika imali su stanovnici sa područja MZ Bjelaj i okolnih Mjesnih zajednica. S obzirom da na ovom području nije bio dovoljan broj korisnika, izbor istih je vršen sa područja kompletne općine. Dinamiku realizacije projekta je diktirala procedura IFAD-a, koji ovaj projekat realizuju u više općina, te je procedura trajala ovoliko dugo i mi nismo mogli uticati na to.

Vrijednost jednog plastenika je 3.400,00 KM, sa ti da korisnici učestvuju sa iznosom od 680,00 KM ili 20 %. Učešće IFAD-a je 1.020,00 KM ili 30 % i učešće općine 1.700,00 KM ili 50 %.

Ukupna vrijednost Projekta je 102.000,00 KM, od toga općina učestvuje sa 51.000,00 KM

"Naš cilj je da podržimo sve koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom, da imamo što više zadovoljnih ljudi koji mogu da rade i privređuju na svojim imanjima, baveći se svim vidovima poljoprivrede kao i plasteničkom proizvodnjom – kazao je nakon potpisivanja ugovora načelnik Općine Bosanski Petrovac"

plastenik 2

plastenik1

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica