Olujni vjetar koji  puše na prostoru Bosanskog Petrovca pričinio je veliku materijalnu štetu. Stradali su stambeni, poslovni  i drugi objekti.  Nadležne službe još uvijek ne raspolažu sa preciznim podacima, no ono što imaju bilo je dovoljno da Općinski načelnik na prijedloga Štaba civilne zaštite na vanrednoj sjednici donese odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode.

„Mi smo danas održali vanrednu sjednicu Štaba civilne zaštite, s obzirom da smo u posljednjih nekoliko sati primili zaista veliki broj poziva naših sugrađana, kako fizičkih lica tako i vlasnika poslovnih objekata koji su pretrpiti štetu usljed elementarne nepogode, olujnog vjetra. Odlučili smo se da danas prikupimo malo više informacija, razmotrimo sve, i nakon toga donesemo odluku o proglašenju stanja  prirodne nepogode“, kaže komandant Štaba CZ Mahmut Jukić.

Općina Bosanski Petrovac građanima  će uputiti poziv da prijave nastale štete. 

„Već sada zaista ima mnogo štete i zbog toga smo bili jednoglasni da donesemo odluku, da pozovemo građane i pravna lica da se obrate u Službu civilne zaštite i vatrogastvo kako bi se utvrdila šteta i na kraju ćemo u skladu sa raspoloživim sredstvima tu štetu pokušati nadoknaditi“, dodaje komandant Jukić.

Fizička lica štetu prijavljuju putem propisanog obrasca koji je dostupan na info pultu Općine Bosanski Petrovac, dok su pravna lica dužna formirati vlastitu komisiju za procjenu štete koja će utvrditi činjenično stanje i zapisnik o tome dostaviti Općinskoj komisiji za procjenu šteta pri Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica