Bosanski Petrovac, 6. oktobar 2023 - Bosanski Petrovac se svojim kontinuiranim promoviranjem povjerenja, tolerancije, pomirenja i prihvatanja svrstao među šampione mira u BiH. Upravo zbog toga je u Bosanskom Petrovcu održan Zajednički festival, u prostorijama Mješovite srednje škole, u okviru projekta Populacionog fonda Ujedinjenih nacija-UNFPA „Zbližimo se“. Cilj festivala je promovirati društvenu koheziju, smanjiti predrasude i diskriminaciju te poticati interkulturalni dijalog i pomirenje među mladima iz sedam gradova: Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Brčkog, Bosanskog Petrovca i Bijeljine.

Hector Ramirez, programski analitičar UNFPA, istakao je važnost mira i pomirenja za sva postkonfliktna društva, posebno za Bosnu i Hercegovinu: „Uz ogromne izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava na više frontova, događaji poput ovog u Bosanskom Petrovcu pokazuju otpornost, snagu i čisti optimizam lokalnih zajednica širom zemlje. Bosanski Petrovac i događaji u sklopu Zajedničkog festivala podsjećaju nas na to kako ova zemlja i svi narodi u njoj žele stvoriti zdravo, otvoreno, živo okruženje koje slavi
različitost, zacjeljuje nagomilanu traumu iz prošlosti i osnažuje mlade lidere i liderke“.


“Drago mi je da smo imali priliku da danas ugostimo mlade iz cijele Bosne i Hercegovine u naš Bosanski Petrovac. Uvijek se rado odazivam na aktivnosti koje uključuju rad sa mladima, jer je to jedini način da ovoj populaciji damo podršku i značaj kakav zaslužuju. Zahvaljujem se i našim donatorima što su prepoznali Bosanski Petrovac kao zajednicu koja ima aktivne mlade, te kao zajednicu koja radi na promociji društvene kohezije”, istakao je Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Zajednički festival povezuje Sarajevo, Istočno Sarajevo, Banju Luku, Tuzlu, Brčko, Bosanski Petrovac i Bijeljinu, slaveći mlade lidere i liderke kroz inkluzivna međuopćinska takmičenja mladih u košarci, kao i kroz prijateljske nogometne i odbojkaške utakmice.

„Ovaj festival je dokaz moći mladih da predvode pozitivne promjene u svojim zajednicama. Prigrlimo inkluzivnost i prepoznajmo značaj ove proslave za promoviranje jedinstva, međukulturalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja“, izjavila je Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade.

Zajednički festival nastavit će promovirati društvenu inkluziju, mir i jedinstvo u Tuzli, Brčkom i Istočnom Sarajevu, završavajući turneju u Banja Luci 1. novembra 2023. godine.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica