I ovu godinu planinari sa područja Unsko-sanskog kantona započinju sa Novogodišnjim usponom na Osječenicu.Članovi planinarskih društava sa USK-a ali i iz drugih dijelova naše domovine, njih 120 ovu planinarsku sezonu započeli su na planini Osječenici pored Bosanskog Petrovca. Domaćin ove manifestacije je KES „Crni vrh“ iz Bosanskog Petrovca.

Ove godine ruta uspona je počinjala sa Oštrelja odakle se autima došlo do okretaljke na 13. kilometru a dalje pješice preme osječeničkom vrhu. Jak vjetar na vršnoj čistini uz padanive snijega nije spriječio planinare da vrh Osječenice još jednom upišu u svoje planinarske dnevnike. Najmlađi učesnik ovog pohoda je bio sedmogodišnji Amel iz Cazina. Zanimljivo je napomenuti da neki od planinara vode precizne podatke o broju uspona na Osječenicu pa je tako kladušaninu Šefiku Sadikoviću ovo 63. uspon na ovu planinu.

Novogodišnji uspon na Osječenicu je postao sada svojevrstan planinarski brend koji ima za cilj promociju prirodnih ljepota petrovačkog kraja i planinarenja kao sporta. Druženje planinara nakon uspona je nastavljeno u prostorima SRC Oštrelj gdje su posluženi topli čajevi i ručak za vesele planinare.

vaš CRNIVRH.INFO team

Foto: Hare Spahić

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica