Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je dana 3.9.2017. godine, ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice – Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh Irinej.

Nakon toga zvanicama i vjernicima besjedom se obratio Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora Srpske pravoslavne crkve, da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi Hrizostom.

Patrijarh Irinej je poručio mitropolitu da ima veliku ulogu kao mitropolit dabrobosanski, koju su imali i njegovi prethodnici, a to je da širi ljubav među narodima.

 

Mitropolit Hrizostom je u svom obraćanju rekao da se nada da će da opravda dato mu povjerenje.


On je podsjetio da je Mitropolija dabrobosanska jedna od prvih i najstarijih eparhija koju je 1220. godine osnovao Sveti Sava i koja je kroz istoriju prolazila periode procvata, napretka, ali i kroz tragedije.
"Tražimo i apelujemo da krenemo sa programom obnove istine i pomirenja. Istina će nas i osloboditi svih naših trauma i pomiriti međusobno. Bog braćo i sestre svakom daje priliku i snagu da obnovi put ljubavi, poštovanja i zajedništva kroz program istine i pomirenja. Rekoh da obnovimo. Upravo tako da obnovimo ono po čemu je ova zemlja bila prepoznatljiva. Uklonimo sve, oslobodimo se svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla i svakog nevaljalstva. Neka naša molitva bude da ova naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote, promijenimo sliku o svojoj zemlji", poručio je mitropolit Hrizostom.

Svečanom činu je pored brojnih vjernika, predstavnika Islamske zajednice BiH, Jevrejske zajednice BiH, međunarodne zajednice, visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, vjerskih poglavara, načelnika i gradonačelnika opština, prisustvovao i načelnik Opštine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić.

Hrizostom (svetovno Rajko Jević) rođen je 4.marta 1952. godine u selu Vođenici, kod Bosanskog Petrovca.

Bogosloviju je završio u manastiru Krki, gdje se zamonašio 20. septembra 1971. godine, uzevši ime Hrizostom.

Načelnik Hujić sa Hrizostomom i slikarem Markom Stuparom

Obraćanje Hrizostoma 

Obraćanje Mirka Šarovića

Obraćanje Islamske zajednice

 

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica