Njegovo preosveštenstvo novoizabrani episkop bihaćko-petrovački Sergije svečano je ustoličen, dana 10. septembra 2017. godine,  u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Episkop Sergije je na ovom mjestu naslijedio vladiku Atanasija, izabranog za episkopa mileševskog.

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a bogosluženje je završeno pričešćem vjernika u hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je okupljenim vjernicima nakon ustoličenja da osjeća neizrecivu radost, jer dolazi kući, odnosno tamo gdje je počeo duhovno uzdizanje.

 

On je pozvao vjernike da se što više okupljaju u crkvi i da sveštena lica prepoznaju kao istinske uzore i one koji mogu da im pomognu.

Ovom događaju su prisustvovali načelnik Opštine Zlatko Hujić i predsjedavajuća Opštinskog vijeća, Nikolina Simić.

 A prisustvovali su i član predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsjednika Srbije, Nikola Selaković, zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu Miodrag  Linta, ministar finansija Vlade RS, Zoran Tegeltija, gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić, predstavnik Islamske, Katoličke i Jevrejske zajednice.

Episkop Sergije (Karanović), rođen je 4.jula 1975. godine u Bačkoj Palanci, od roditelja Petra i Mike, dobivši na krštenju ime Zoran.

Načelnik Hujić se zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj saradnji sa vladikom Atanasijem, i izrazio nastojanje i želju da i sa novoizabranim vladikom saradnja bude uspješna i konstruktivna.

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica