Dana 22.7.2018. godine (nedjelja), sa početkom u 9:00 časova u mjesnoj zajednici Smoljana, Opština Bosanski Petrovac bit će upriličena 10. jubilarna manifestacija „Prva kosa Grmeča“, u organizaciji Mjesne zajednice Smoljana, Opštine Bosanski Petrovac, JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ i UG „Ruralni razvoj“.

Ove godine organizatori žele napraviti rekapitulaciju posljednih deset godina organizovanja manifetsacije, sa osvrtom na prvu kosidbu 2009. godine, da se pokaže kako entuzijazam i volja ljudi sa naših krajeva od lokalnog događaja mogu napraviti međunarodni, jer i ove godine očekujemo dolazak i učešće kosaca iz Crne Gore i Srbije i ostalih nam susjednih država.

Također Vas pozivamo da prisustvujete revijalnom dijelu „Prve kose Grmeča“ pod nazivom „OTKOS MIRA I TOLERANCIJE“, u cilju da pokažemo da Bosanski Petrovac zaista oslikava „BiH u malom“, gdje različitost predstavlja most zajedničkog puta ka Evropi kao partnera sa jakim identitetom, a mir, tolerancija i dijalog su jedini pravi način.

U takmičarskom dijelu očekujemo najjače konkurencije, viteško i fer nadmetanje, iz kojeg će izaći najbolji kosac čija je pobjeda rezultat fizičke spremnosti, tehnike i duha.

 

Njegujući kosidbu, folklor- u načinu oblačenja, otimanjem običaja od zaborava, duhovno i kulturno uzdizanje naroda sa naših krajeva, ali i šire, vraćanje tradiciji, te promovisanje našeg bosanskopetrovačkog sela i seoskog turizma u cilju nam je promovisati jedan način života, satkan od entuzijazma, volje i borbe za opstanak krajiškog čovjeka na našim prostorima.

09:00 h – Okupljanje kosaca

10:00 h– Svečano otvaranje i defile kosaca

11:00 h- Revijalna kosidba, doručak na travi

12:00 h–Takmičarski dio kosidbe

14:00 h– Kulturno-zabavni program

14:30 h– Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada i priznanja

15:00 h– Kosački ručak i druženje

JSN Megazine is designed by JoomlaShine.com
ćirilica latinica